Evantaiul sau Râpa Corbilor, aflată în localitatea Cosota a orașului Ocnele Mari, este o rezervație naturală, alcătuită dintr-o formațiune geologică denumită tuf dacitic și trovanți, avînd 80 de metri înălțime, 200 lungime și 150 lățim , înconjurată de pădure, denumirea fiind dată de aspectul de evantai.
Există o legendă locală care se referă la Râpa Corbilor, despre care se spune că in timpul celui de-al doilea război mondial, în acest loc nemții ar fi ținut o armă ultrasecretă, dar care n-a mai putut fi folosită pentru că au întârziat cu focoasele, trenul în care acestea erau transportate, fiind sabotat de ruși. Cu puțin timp înainte de a începe revoluția împotriva nemților, pe 22 august, chiar în noaptea dinaintea arestării lui Antonescu, in dealul cu pricina s-a produs o explozie; peste locul unde se știa că nemții ascunseseră ceva, căzuse o felie de pământ care a acoperit totul.
Se mai spune că tot acolo ei ar mai fi lăsat şi nişte comori, aurul pe care-l luaseră de la mănăstiri şi boieri, precum şi o arhivă militară secretă, care şi în zilele noastre s-ar afla acolo.
În această rezervaţie, între Punctul “Evantai” şi Lacul Doamnei, creşte o plantă foarte rară, spectaculoasă, singura plantă carnivoră din România, pe numele ei, Roua cerului sau “Drosera Rotundifolia”. Este o plantă erbacee mică, insectivoră, perenă, hidrofită din familia “Drosaceae” practic singura plantă “carnivoră” din Romania, care se întâlnește în Rezervaţția Lacul Doamnei, în arealul cuprins între Punctul “Evantai” și zona Lacul Doamnei.
Veche de 16 000 de ani, din Era Glaciară, are frunzele lunguiețe roșiatice, dispuse în rozetă bazală, acoperite pe fața superioară și marginal cu peri glanduliferi măciucați în vârf, a căror secreții lipicioase strălucesc în lumina soarelui ca picăturile de rouă (de unde și denumirea populară).