O legendă spune că dacii buri din Ocnele Mari au învăţat să facă vase Terra Sigilata. Este o categorie de ceramică romană roşie, de bună calitate. Termenul latin se traduce prin “lut decorat cu mici imagini” (sigilla), fiind vorba despre veselă decorată în relief şi cu suprafaţă roşie strălucitoare. Piesele de acest tip erau imprimate în tipare, la rândul lor decorate prin ştampilare cu sigilla. În Imperiul roman, centrele cele mai importante în producerea de terra sigillata erau ateliere din Italia şi Galia, dar formele şi decorul erau copiate în întreg imperiul, Ocnele Mariinclusiv în Dacia. Unul din aceste centre este chiar satul Olari.
Satul de olari Buda este situat la nici 1 km de centrul oraşului Ocnele Mari, la altitudinea de 454 metri, având aproape 50 de familii.
Punctul principal al acestui sat este Biserica din anul 1731, monument istoric, la care se adaugă Dealurile Castanului şi Ţiganilor.
Despre Dealul Ţiganilor ştim că ţigani corturari ursari au trecut pe aici, plimbând urşi prin sate şi ocupându-se cu diverse meşteşuguri. Dealul Castanului se pare că era un loc de întâlnire al măglaşilor care lucrau la ocnele de sare şi circula o legendă în care nişte haiduci şi-au îngropat aurul prin aceste locuri.
Principala ocupaţie a locuitorilor acestei zone se centra, până acum câţiva ani, pe pomicultură şi olărit.
Populaţia rămasă este una îmbătrânită, nimeni nu s-a învrednicit să ducă meşteşugul mai departe, cu toate că cei bătrâni îşi doresc să iniţieze în arta olăritului persoane interesate.
Particularitatea principală a oalelor din zona Buda era că se ardeau de două ori, acest lucru conferindu-le o rezistenţă sporită. Din lutul de la Buda, meşterii olari obţineau oale, farfurii, castroane, ulcioare, oale de ţuică, oale de sarmale, oale de nuntă, oale de lapte.