• Menu
  • Menu

Lacul Doamnei lui Brancoveanu

Lacul Doamnei se afla in zona Valea Adanca ,punctul Cartof, in apropiere de Gura Suhasului,Ocnele Mari. Atestat documentar in hrisovul lui Radu cel Mare ( 1 septembrie 1497-31 august 1498).

Legenda spune ca in apa acestui lac adanc a cazut o parte din aurul doamnei voievodului Brancoveanu pe cand se deplasa catre manastirea Horezu urmarita de ostasi turci , pusi pe praduiala.

Din legendele locale se spune ca ar fi vorba de 2 butoaie cu aur care ar fi cazut din caleasca domneasca.Drumul este unul greu si sinuos pe creasta dealului , pentru ca romanii din vechime asemanator dacilor nu foloseau drumurile de pe firul apelor pentru simplu fapt ca nu existau , ci locuri greu accesibile care ar fi putut impiedica sa fie urmariti de eventualii jefuitori la drumul mare.

Batranii locului povestesc ca multi cautatori de comori au incercat sa dea de aurul pierdut dar ca nici unul nu a reusit. Intr-o legenda locala o vrajitoare incearca sa scoata la suprafata aurul din lac si pentru acest lucru face un legamant cu fortele raului sa o ajute. Si prin diverse incantatii spunea : “Ajuta-ma Drace sa scot aurul la suprafata si ti-l inchin” si tot asa incantand , un butoi cu aur se vede cum apare la suprafata lacului .

Vrajitoarea continua , invocand in continuare forte malefice si butoiul cu aur ajunge la mal.Vrajitoarea ia in brate butoiul cu aur si nevenindu-i sa creada ca a reusit , intr-un moment de euforie spune “Bine Doamne ca ma ajutasi”. Imediat butoiul cu aur a cazut din bratele vrajitoarei in adancurile lacului .

Daca facem o paralela cu Eclipsa Totala de Soare din 11 august 1999, care a avut punctul de maxima intensitate chiar in zona Lacului Doamnei , atunci putem spune ca aceasta zona are ceva special care merita descoperit!

Poate ca punctul de pe bancnota aniversara cu Eclipsa, de 2000 lei marcheaza locul unde salasluiesc butoaiele cu aur ale domnitei lui Brancoveanu.