<
http://www.inforegio.ro/ro/    www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ sigla primaria ocnele mari www.fonduri-ue.ro

Satul de Olari Buda

Satul de olari Buda este situat la nici un 1 km de centrul orasului Ocnele Mari, altitudinea de 454 m, cu aproape 50 familii.

Principala ocupatie a locuitorilor acestei zone era pana acum cativa ani pomicultura si olaritul . Populatia ramasa este una imbatranita ,nimeni nu s-a invrednicit sa duca mestesugul mai departe cu toate ca cei batrani isi doresc sa initieze in arta olaritului persoane interesate.

Particularitatea principala a oalelor din zona Buda era ca se ardeau de 2 ori , acest lucru conferindu-le o rezistenta sporita. Din lutul de la Buda mesterii olari obtineau :oale,farfurii, castroane, ulcioare, oale de tuica, oale de sarmale,oale de nunta, oale de lapte.

Cei mai priceputi olari dintre ei ajungeau sa confectioneze chiar si coamă de tigla pentru casa.Mergeau prin toate targurile judetului:de la Calimanesti la Olanesti , Govora pana de Balciul Sf. Marie la Manastirea Bistrita.

Aveau un mestesug foarte apreciat , dovada fiind ca aceasta ocupatie s-a transmis din generatie in generatie. Multe din exponatele din acest sat se pot vedea la Muzeul Buridava din Ocnita, fiind donate de persoane binevoitoare.

Fiecare olar avea locul lui de unde isi procura lutul necesar pentru oale, acesta trebuia lasat peste iarna sa inghete si apoi primavara se calca in picioare pana se obtinea o anume consistenta.Se modela cu ajutorul unei roti de olar pe care nea Oncel a avut bunavointa sa ne-o arate.Apoi se puneau la uscat pe diverse stative si se asezau intr-un cuptor de ardere.

Dupa prima ardere se smaltuiau apoi se introduceau din nou.

Se supravegheau in permanenta pentru a se obtine o ardere uniforma si un produs de calitate superioara.

Pentru decorare se folosea:saritură-adica zgura de fier de la fierarie-care era macinata cu ajutorul unei rasnite si un nisip cuartos.

Punctul principal al acestui sat este Biserica din anul 1731 monument istoric si Dealurile Castanului si Tiganilor.

Dealul Tiganilor-tigani corturari ursari care au trecut pe aici plimbau ursi prin sate si se ocupau cu diverse mestesuguri.

Dealul Castanului se pare ca era un loc de intalnire al măglasilor care lucrau la ocnele de sare, si circula o legenda in care niste haiduci si-au ingropat aurul prin aceasta zona.Sunt atatea de povestit despre aceasta zona incat trebuie sa va convingeti singuri si sa ascultati de la cei de prin partea locului:nea Oncel,nea Zota,nea Carjan,etc.

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 Primaria Ocnele Mari - Ocne.ro
Site creat de CDZ