<
http://www.inforegio.ro/ro/    www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ sigla primaria ocnele mari www.fonduri-ue.ro

Ouă de dinozaur pietrificate la Ocnele Mari

Evident, este o metaforă sau o frumoasă comparaţie, privind frumoşii trovanţi pe care micul orăşel, cel mai vechi din Vâlcea, ni-i oferă.

Astfel, turiştii pot admira un fenomen carstic inedit, trovanţii de la Râpa lui Vazacliu.

Trovanţii de nisip de la Ocnele Mari

În capătul străzii Poieniţa – Ocnele Mari se află Râpa lui Bazacliu.

trovanti1Această formaţiune geologică a apărut de-a lungul timpului şi a ajuns în forma actuală datorită faptului că s-a extras nisip, materie primă pentru fosta Fabrică de cărămidă Căzăneşti. În cadrul acestei formaţiuni se întâlnesc trovanţi de nisip la o anumită înălţime a peretelui, încastraţi vertical – nivel în care s-au revărsat apele de-a lungul milioanelor de ani şi la bază.

Trovanţii de nisip sunt deosebiţi faţă de cei din Dealul Costeştiului şi Valea Gamboaca, pentru că sunt prea puţin sferici, doar cei cu aspect perlat şi la exterior au conglomerate.

Marea majoritate a trovanţilor sunt turtiţi pentru că, în momentul formării lor, au fost supuşi unor presiuni foarte ridicate. Există diverse speculaţii că trovanţii sunt pietre care au suflet, care cresc în diametru de-a lungul timpului sau au proprietăţi paranormale.

Bătrânii locului nu au auzit de asemenea poveşti în zona noastră, deci nu confirmăm această teorie. Interesant este că, în zona Ocnele Mari, se găsesc trovanţi de nisip în 3 situri: Râpa lui Bazacliu, Râpa lui Pripas şi zona Lunca – Dealul Trovanti genericOului, ceea ce situează Vâlcea pe primul loc în România într-un clasament al amplasării trovanţilor.

Mulţumim domnului profesor Gheorghe Ploaie pentru ajutorul acordat şi sperăm ca acest loc să devină un traseu turistic de excepţie în oraşul nostru. Vă invităm să vizitaţi aceste formaţiuni şi să ne comunicaţi impresiile d-voastră.

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 Primaria Ocnele Mari - Ocne.ro
Site creat de CDZ