<
http://www.inforegio.ro/ro/    www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ sigla primaria ocnele mari www.fonduri-ue.ro

Ocnele Mari, centru de ceramică al antichităţii unde se producea Terra Sigillata

Când spui ceramică la Vâlcea, evident, toată lumea se gândeşte la Horezu. Sau, prin extensie, la Lungeşti. Aşa a rămas cunoscut în mentalul de azi, că judeţul nostru numără doar 2-3 zone de olărit.

Nu este chiar aşa, judeţul Vâlcea, în ansamblu, a fost un centru de olărit. De la Bălceşti, Zătreni, Horezu, Lungeşti, Vlădeşti până la Ocnele Mari, încă de acum sute de ani, ceramica era principala ocupaţie a valahilor noştri.

Dar la Ocnele Mari, lucrurile stau altfel. Aici, olăritul este de dinainte de Hristos, de dinainte de Horezu, este un act de început de fiinţare a oraşului sării.

Şi mai e ceva – o legendă care spune că dacii buri din Ocnele Mari au învăţat să facă vase Terra Sigilata. Este o categorie de ceramică romană roşie, de bună calitate. Termenul latin se traduce prin “lut decorat cu mici imagini” (sigilla), fiind vorba despre veselă decorată în relief şi cu suprafaţă roşie strălucitoare. Piesele de acest tip erau imprimate în tipare, la rândul lor decorate prin ştampilare cu sigilla. În Imperiul roman, centrele cele mai importante în producerea de terra sigillata erau ateliere din Italia şi Galia, dar formele şi decorul erau copiate în întreg imperiul, Ocnele Mariinclusiv în Dacia. Unul din aceste centre este chiar satul Olari.

Satul de olari Buda este situat la nici 1 km de centrul oraşului Ocnele Mari, la altitudinea de 454 metri, având aproape 50 de familii.

Principala ocupaţie a locuitorilor acestei zone se centra, până acum câţiva ani, pe pomicultură şi olărit.

Populaţia rămasă este una îmbătrânită, nimeni nu s-a învrednicit să ducă meşteşugul mai departe, cu toate că cei bătrâni îşi doresc să iniţieze în arta olăritului persoane interesate.

Particularitatea principală a oalelor din zona Buda era că se ardeau de două ori, acest lucru conferindu-le o rezistenţă sporită. Din lutul de la Buda, meşterii olari obţineau oale, farfurii, castroane, ulcioare, oale de ţuică, oale de sarmale, oale de nuntă, oale de lapte.

Cei mai pricepuţi olari dintre ei ajungeau să confecţioneze chiar şi coamă de ţiglă pentru casă.

Mergeau prin toate târgurile judeţului, de la Călimăneşti la Olăneşti şi Govora, până de Bâlciul  de Sf. Mărie  de la Mănăstirea Bistriţa.

Aveau un meştesug foarte apreciat, dovada fiind că aceasta ocupaţie s-a transmis din generaţie în generaţie. Multe din exponatele din acest sat se pot vedea la Muzeul Buridava din Ocniţa, fiind donate de persoane binevoitoare.

Fiecare olar avea locul lui de unde îşi procura lutul necesar pentru oale, acesta trebuia lăsat peste iarnă să îngheţe şi apoi, primăvara, se călca în picioare până se obţinea o anume consistenţă.

Se modela cu ajutorul unei roţi de olar, apoi vasele se puneau la uscat pe diverse stative şi se aşezau într-un cuptor de Ocnele Mari2ardere. După prima ardere, se smălţuiau, apoi se introduceau din nou. Se supravegheau în permanenţă, pentru a se obţine o ardere uniformă şi un produs de calitate superioară.

Pentru decorare se folosea săritură, adică zgură de fier de la fierarie, care era măcinată cu ajutorul unei râşniţe şi  cu un nisip cuarţos.

Punctul principal al acestui sat este Biserica din anul 1731, monument istoric,  la care se adaugă Dealurile Castanului şi Ţiganilor.

 Despre Dealul Ţiganilor ştim că ţigani corturari ursari au trecut pe aici,  plimbând urşi prin sate şi ocupându-se cu diverse meşteşuguri. Dealul Castanului se pare că era un loc de întâlnire al măglaşilor care lucrau la ocnele de sare şi circula o legendă în care nişte haiduci şi-au îngropat aurul prin aceste locuri.

Sunt atâtea de povestit despre această zonă, încât trebuie să vă convingeţi singuri şi să îi ascultaţi pe cei de prin partea locului, pe nea Oncel, nea Zota, nea Carjan etc., cărora le mulţumim pentru interesul acordat.

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 Primaria Ocnele Mari - Ocne.ro
Site creat de CDZ