<
http://www.inforegio.ro/ro/    www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ sigla primaria ocnele mari www.fonduri-ue.ro

Moara Trăistari de la Ocnele Mari, o istorie de 100 ani

Turiștii care vor să viziteze cele mai frumoase și interesante zone sau edificii din Vâlcea, trebuie să știe că pe teritoriul Ocnelor Mari, în zona Trăistari, până anul trecut funcționa o Moară de măcinat, pe pietre de granit.

Potrivit localnicilor, aceasta moara are o vechime de aproape 100 ani. Prin anul 1920 primul proprietar al morii care a construit-o îl chema Ciolacu.

În anul 1940 a cumpărat-o preotul Antonescu și atunci a construit actuala clădire din moara traistaricărămidă.

Preotul a amenajat și un loc special, un fel de parcare de căruțe, cu un târg unde se adunau localnicii să schimbe o vorbă sau să încheie un adălmaș, o tranzacție care se pecetluia cu un păhărel de țuică.

Nu exista mărturii scrise că în aceasta zonă înainte să fi existat o moară pe apă, cu toate că aceasta se afla în apropierea Pârâului Sărat.
Inițial această Moară de măcinat era acționată de un motor termic, apoi a fost dotată cu un motor electric. Despre motorul cel vechi se știe că avea 200 turații/min și transmisia se efectua cu ajutorul unor curele late.

Grigoroiu, ultimul morarClădirea Morii este compusă din mai multe încăperi, respectiv Camera motorului, Camera morii, Camera pentru depozitat. Pietrele de moară sunt confecționate din rocă de granit cu înălțime de 30 cm, una este fixă și una este mobilă, între ele realizându-se măcinatul cerealelor.

Moara a trecut printr-o serie de schimbări, de la un proprietar la altul. Astfel că, prin
1951, preotul Antonescu a fost obligat să vândă această moară, deoarce în urma unui control, angajatul pe care îl avea nu ar fi dat clienților, bonuri de măcinis.

Tatal lui nea Grigoroiu, cel pe care ne spune povestea, a cumparat moara pe care a deținut-o până în 1962.

În acest an a avut probleme cu regimul comunist care i-a confiscat-o făra nici o explicație și a moarafost condamnat 6 luni de închisoare. Din 1962 moara a fost preluată și gestionata de CAP-ul din Râureni, iar după 1990 a revenit familiei care au ținut-o în viață mai mult ca o mostenire de suflet.
În urma cu ceva timp au fost furate vechiul motor termic și alte componente ale morii din cladire.

Nea Grigoriu este un om în vârstă care nu mai locuieste în Ocnele Mari, dar vrea ca aceasta moară să traiască în continuare. El vrea ca autoritățile locale să transforme Moara Trăistari într-un Muzeu pentru îmbogăți zestrea patrimonială a orașului -stațiune Ocnele Mari și a arăta cum trăiau înaintașii noștri.

Alături de Muzeul Buridava din oraș, care a fost construit pe amplasametul vechii scoli, modernizat și înzestrat cu diverse exponate din gospodările localnicilor, de Salină și de alte vestigii istorice din zonă, Moara Trăistari poate fi o atracție turistică importantă în orașul Ocnele Mari.

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 Primaria Ocnele Mari - Ocne.ro
Site creat de CDZ