<
http://www.inforegio.ro/ro/    www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ sigla primaria ocnele mari www.fonduri-ue.ro

Lacul Doamnei lui Brancoveanu

Lacul Doamnei lui Brâncoveanu se află în zona Valea Adâncă, punctul Cartof, în apropiere de Gura Suhaşului, Ocnele Mari. Este atestat documentar în hrisovul lui Radu cel Mare ( 1 septembrie 1497 – 31 august 1498).

Legenda spune că în apa acestui lac adânc a căzut o parte din aurul doamnei voievodului Brâncoveanu, pe când se deplasa către Mânăstirea Horezu, urmărită de ostaşii turci , puşi pe prăduială. 

Din legendele locale se spune că ar fi vorba de 2 butoaie cu aur care ar fi căzut din caleaşca domnească. Drumul este unul greu şi sinuos pe creasta dealului, pentru că romanii din vechime, asemănător dacilor, nu foloseau drumurile de pe firul apelor pentru simplu fapt că nu existau, ci locuri greu accesibile care ar fi putut impiedica să fie urmăriţi de eventualii jefuitori la drumul mare. Bătrânii locului povestesc că mulţi căutători de comori au incercat să dea de aurul pierdut dar că nici unul nu a reuşit.

Într-o legendă locală o vrăjitoare încearcă să scoată la suprafaţă aurul din lac şi pentru acest lucru face un legământ cu forţele răului să o ajute. Şi prin diverse incantaţii spunea: “Ajuta-mă drace să scot aurul la suprafaţă şi şi-l inchin” şi tot aşa incantând, un butoi cu aur se vede cum apare la suprafaţa lacului.
Vrăjitoarea continuă , invocând în continuare forţe malefice şi butoiul cu aur ajunge la mal. Vrajitoarea ia in braţe butoiul cu aur şi nevenindu-i să creadă ca a reuşit , într-un moment de euforie spune “Bine Doamne că mă ajutaşi”. Imediat butoiul cu aur a căzut din braţele vrăjitoarei în adâncurile lacului. 

Dacă facem o paralelă cu Eclipsa Totală de Soare din 11 august 1999, care a avut punctul de maxim intensitate chiar în zona Lacului Doamnei lui Brâncoveanu atunci putem spune că aceasta zonă are ceva special care merită descoperit!

Poate că punctul de pe bancnota aniversară cu Eclipsa, de 2000 lei marchează locul unde sălăşluiesc butoaiele cu aur ale domniţei lui Brâncoveanu…

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 Primaria Ocnele Mari - Ocne.ro
Site creat de CDZ