<
http://www.inforegio.ro/ro/    www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ sigla primaria ocnele mari www.fonduri-ue.ro

Fantana Buridava

Fântâna Buridava. Intr-o legendă locală se spune că datează din timpuri îndepartate, de pe timpul dacilor şi că prin conductele din olane arse de lut, s-ar fi alimentat aşezările din aval, în interiorul fântânii fiind vizibil tunelul care duce în aval. În urma testelor de potabilitate, efectuate de către specialisti la fântână, s-a conchis că apa este bună si poate fi baută de oameni.

În imediata vecinătate a Fântânii se regăseşte locul unde insuşi Burebista s-ar fi născut şi anume Cetatea Buridava.

Cetatea dacică Buridava din Ocnele Mari, veche de peste 2000 de ani, a fost un puternic centru economic, politic, religios şi militar în vremea regelui Burebista. Cetatea a avut un important rol strategic, făcând parte dintr-un sistem de apărare în care erau incluse şi fortificaţiile de la Grădiştea şi Tetoiu, misiunea acestui complex fiind aceea de a apăra Sarmisegetusa, capitala dacilor.

Acropola cetăţii a fost ridicată pe un platou sub formă de potcoavă de circa 100 de metri şi o lăţime de 50 de metri de către o căpetenie locală, un succesor al regelui Burebista. Construcţiile care existau aici aveau un înalt grad de civilizaţie, având amenajate spaţii de locuit, ateliere, dar şi turnuri de pază, palisade,un fel de garduri confecţionate din trunchiuri de copaci, folosite pentru apărare.

În locul numit “Valea Sacră” s-au găsit camere subterane, mici locuinţe ovale şi nenumărate gropi de apărare. În interiorul încăperilor erau vase şi ceşti de lut frumos pictate,o spadă de fier în teacă de lemn îmbrăcată în bronz şi un fragment de vas pe care era imprimat numele unui rege al locului, cu transcrierea în latină: “Basileus Thiamarcus epoiei”, traducerea aproximativă fiind: “Regele Thiamarcus a făcut acest vas, ca proprietar de atelier, prin meşterii săi”. În aprilie 1973, alături de alte vestigiii, aici a fost descoperită o piesă deosebită, unică în Europa şi probabil în lume, o mască dacică din bronz.

Aceasta are o lungime de 20 de centimetri, o lăţime de 12 centimetri şi se presupune, fie că îl reprezintă pe Hercule, fie că simbolizează un zeu local al războiului.

Tot aici s-au descoperit vase întregi, lucrate cu mâna sau la roată cum ar fi : cuţite, cosoare, topoare, seceri, coase, podoabe, mărgele, pandantive, inele, diverse monede, fragmente ceramice, aparţinând mai multor culturi şi ceramică de import fragmentară, etc.

Începând din anul 1961 la Ocniţa-Cosota, s-au desfăşurat an de an sub conducerea domnului profesor universitar Dumitru Berciu, cercetări arheologice care au adus incontestabile mărturii ce demonstrează că aici au existat acum mai bine de 2000 ani Buridava Dacică.

In anul 2012 cercetarile arheologice din zona Cetătii Buridava,Valea Răii,Zdup, (Ştrand), Cosota au fost reluate de către domnul profesor universitar doctor Constantin Augustus Bărbulescu, ele continuând până în zilele noastre.

Au fost scoase în evidenţă detalii importante în viaţa economică, socială, culturală a populaţiei din Ocnele Mari, vestigiile, piesele, fragmentele, ceramice şi metalifere. Uneltele si podoabele sunt mărturii deosebite în Patrimoniul Muzeului Judeţean Valcea dar si national.

Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 Primaria Ocnele Mari - Ocne.ro
Site creat de CDZ