<
http://www.inforegio.ro/ro/    www.fonduri-ue.ro http://www.guv.ro/ http://www.mdrap.ro/ sigla primaria ocnele mari www.fonduri-ue.ro

Biserica “Sfantul Mihail si Gavriil” – Ocnita

Acesta sfanta biserica ce poarta hramul “Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil”, a fost zidita in anul 1938 prin contributia enoriasilor din localitate si a fostei Saline din Ocnita.
   In anul 1949 a fost sfiintita de P.S. Episcop Iosif Gaften al Ramnicului si Argesului.
   Biserica a fost cladita pe locul unde a existat o alta bisericuta, mica de lemn, a carei piatra de la Sfantul Altar a fost zidita la prescomidie la biserica cea noua. Aceasta este unicul obiect ce se pastreaza de la vechea biserica. Piatra de fundatie ce s-a intrebuintat la aceasta biserica a fost donata de enoriasul Ion Gaman zis Iordache.
     Planul acestei biserici a fost facut de arhitectul Ion Busuioc din Rm. Valcea. Arhitectura bisericii are timbrul timpului modern cautandu-se ca biserica sa corespunda tuturor cerintelor arhitectonice si estetice.
    Biserica nu a fost pictata timp de 42 de ani. In anul 1980 in timpul preotului paroh Tanasie Iulian, ajutat de Preotul Veteleanu Gheorghe de la parohia Traistari-Oc. Mari, cu contributia enoriasilor din parohie,cat si de cei ai parohiei Traistari, a staretului Manastirii Frasinei Neonil Stefan,a fost pictata pentru prima data in ulei  de pictorul Dan Neamu din Craiova,ajutat de Nespalatu Elisabeta.
    A fost sfintita in 21 iunie 1981 de P.S. Gherasim,inconjurat de un sobor de preoti.
    In anul 1989 i s-au facut lucrari de consolidare si reparatii, in urma avariilor suferite de la cutremurul din 1987,efectuandu-se cu aceasta ocazie si mici lucrari ca: vopsirea acoperisului,a asterialei, precum si zugravirea ei. Incepand cu 8 noiembrie 2002, pe seama acestui lacas a fost hirotonit P.C.Pr. Tanasie Florin Iulian.
    In partea dreapta s-a construit o clopotnita metalica, iar pisania ce sta deasupra usii la intrare a fost donata de Antonie Mihai.
 
       
Regio.Initiativa Locala.Dezvoltare Regionala
www.inforegio.ro
Investim in viitorul tau! Proiect selectat in cadrul Programului Operational Regional si cofinantat de Uniunea Europeana prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Continutul acestui material nu reperezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Copyright 2015 Primaria Ocnele Mari - Ocne.ro
Site creat de CDZ